Digiä tampereella
Toista vuotta toiminnassa ollut Digiloikkarit hanke on juurtunut hitaasti mutta varmasti Joensuuhun. Touko – Kesäkuun vaihteessa koulutettiin Joensuussa neljä uutta digikaveria viime vuonna koulutettujen kymmenen digikaverin lisäksi. Toiminta siis jatkuu, vaikka suunnilleen sama määrä edellisessä koulutuksessa olleita joensuulaisia digikavereita on siirtynyt elämässä eteenpäin kohti ammattiopintoja.
Uusien digikavereiden ura alkoi oikein isosti, kun he pääsivät mukaan digikavereiden kesäpäiville Tampereelle, joka on Joensuun lisäksi toinen pilotti paikkakunnista, Aspa-säätiön hallinnoimassa Digiloikkarit hankkeessa. Joensuun ja Tampereen lisäksi hanke on jalkautunut isosti Poriin, sekä yksittäisten digikavereiden avustuksella muille paikkakunnille, esimerkiksi Turkuun.
Kesäpäivien tärkein anti oli koulutuksella, jossa myös visioitiin tulevaisuutta. Digikavereilla oli toive, että pystyttäisiin tekemään digisimulaattori, jolla kaikki ihmiset voisivat harjoitella digilaitteiden käyttämistä, ilman pelkoa tai jännitystä, että tekee virheen pankkimaksuissa tai muissa tärkeissä asioissa.
Tampereella tutustuttiin myös museokeskus Vapriikkiin. Museoissa näkee hyvin digitaalisen maailman kehityksen. Kuinka vanhat mekaaniset laitteet on ensin korvattu erilaisella analogilella elektroniikalla, ja kuinka kokonaisia tehdashalleja ohjataan nykyisin digitaalisilta päätteiltä.
Digiosallisuuden ja nyky-yhteiskunnan näkökulmasta onkin tärkeää, että kaikilla on siihen yhtäläiset mahdollisuudet laitteiden ja koulutuksen kautta.
Vapriikin näyttelyistä suosituin oli kuitenkin suomalainen peli museo. Pelaamisesta usein pinnalle nousevat pelaamisen haittapuolet. Taustalla on kuitenkin paljon hyviä asioita. Museokierroksella kävi ilmi, miten iso työllistäjä peliala on suomessakin. Mielenterveyskuntoutujissa on paljon ihmisiä, joilla olisi mahdollisuus täsmätyöllistyä pelialalle.
Digikavereiden kesäpäivien parasta antia on kuitenkin se, että kansalliset digikaveritapaamiset tuovat kokemusten lisäksi yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Digikaverina oleminen on osa jotain isompaa.