Älä rakastu seiniin

Älä rakastu seiniin

Hokema joka tulee vastaan muutosten edessä. Silloin kun muutetaan työn perässä toiselle paikkakunnalle, tai silloin kun palvelut muuttavat työntekijöiden perässä sille toiselle paikkakunnalle.

Terveydenhuollon julkisessa keskustelussa keskitytään paljon lääkäreihin, hoitajiin, jonoihin jne. Ja syystäkin. Keskustelussa jää vähemmälle huomiolle ne kaikki terveydenhuollon tukipalvelut, jotka mahdollistavat hoitotyön tekemisen. Sihteerit, siivoajat, tietotekniikka ja tässä tapauksessa tilapalvelut.

Ehkä nyt olisi aihetta rakastua seiniin, uuteen päihdelääketieteenyksikköön Kompassiin.

Ruokasalin peräseinää pehmentää maisematapetti. Pikkukeittiössä on osastolla olijoilla mahdollisuus laittaa itse välipalaa ja kahvia.
Osastolle ei ole haluttu rakentaa muureja hoitajien ja potilaiden välille, vaan helposti lähestyttävä työpiste rohkaisee kanssakäymiseen.

Remppa vai muutto Siun-Sote

Reality sarjoissa kaikki tapahtuu tunnin aikana, mutta Kompassin tapauksessa matka on kestänyt lähes koko Siun-Soten olemassaolon ajan.

Miepä palveluiden yhdistymisen ja synnyn myötä on nopeasti havaittu että tilat “Siilaisen takana” eivät ole tehokkaat tai toimivat, esimerkiksi esteettömyyden suhteen. Siitä on alkanut työ uusien toimivampien tilojen eteen.

Matkan varrelle on tarvittu paljon virkamiesten, päättäjien, ja ennen kaikkea hoitohenkilöstön työtä, joka materialisoituu uutena päihdepalvelukeskus Kompassina, Pohjois-Karjalan keskussairaalassa G siivessä.

Luovilla tilaratkaisuilla kompakteista huoneista on saatu valoisat ja toimivat.
Kompaktit yhden hengen huoneet ovat valoisat, ja niissä on wc tilojen lisäksi pienet työpisteet ja seinälle tuleva televisio.
Kaksitoista paikkaisen osaston värimaailma on rauhallisen raikas. Käytävän perältä löytyy pieni päiväsali.

Mitä muuttoon tarvitaan lista.

Vanhan laboratoriotilan muuttaminen Kompassiksi vaati tiukkaa luovuutta. Tiloihin on luotu väreillä ja valoilla avaraa tuntua. Oleskelu ja ruokailutilat kruunaa maisematapetit jotka rauhoittavat tilaa.

Varsinainen luova tiukkuus pääsee valloilleen potilashuoneissa, joita osastolla on kaikkiaan kaksitoista. Jokaiselle ihmiselle on varattu oma huone. Huoneisiin on saatu mahdutettua oma pieni työpiste, kaapistot, televisio ja ennen kaikkea oma wc ja suihkutila. Huoneet ovat kompaktit, mutta toimivat, ja esteettömät.

Uusissa tiloissa on myös uutta tekniikkaa. Ensimmäisenä yksikkönä Siun-Soten alueella potilashuoneissa on sensorit, joilla parannetaan turvallisuutta. Sensoreilla voi havaita vaikka yölliset kaatumiset. Aikaisemmin yksiköissä on avun pyytämiseen käytetty rannekehälyttimiä. Nyt automatiikka havaitsee haverin, ja hälyttää apua, mikäli ihminen ei itse siihen kykene.

Uusien tilojen syvin olemus tuli kuitenkin esille kokemustoimijoiden kahvipöydässä. Meillä on valitettavasti ihmisryhmä, joka on risaisen kodin lisäksi elänyt elämänsä risaisissa päiväkodeissa, homeisissa kouluissa ja laitakaupunkein laitoksissa. Tahtomattaan ihmisluonto arvottaa itseään tällaisilla asioilla.

Nyt Kompassin uudet hienot tilat, näyttää uutta suuntaa päihdepalveluille.