Hoitoa kun hihasta nykäisee

Miepän avoimesta kahvilasta haastateltavina ovat Eila Viitanen ja Mari Penttilä. He työskentelevät Psykiatrisen kuntoutuksen ryhmämuotoisten hoitojen parissa. Ryhmämuotoisen hoidon tiimiläisillä on kaikilla aiempaa työkokemusta ja koulutusta ryhmistä ja mielenterveystyöstä ryhmämuotoista hoitoa on kehitetty Miepä palveluissa koko Siun-Soten olemassaolon ajan.

Avoimen kahvilan aikana tapaamisilla voidaan tehdä pieniä mutta tärkeitä asioita. Asiat sujuvat varsinkin omien asiakkaiden kohdalla. Tapaamisilla tehdään esimerkiksi reseptien uusintaa, ja erilaista ohjausta ja neuvontaa. Tapaamisilla on käyty läpi, kelaa, tukilinjaa, etsivää nuorisotyötä, ja tietenkin Miepä palveluiden toimintaa, muutamia mainitakseen. Joskus taas ihmisillä on tarve vain puhua vaitiolovelvollisen ihmisen kanssa.

Teoriassa jutulle voi tulla ihan anonyyminä, eikä varsinaista hoitosuhdetta tarvita. Käytännössä elämän kimurantimmat tilanteet vaativat hoitoonohjausta omahoitajalle, sillä avoimessa kahvilassa ei voida ottaa kantaa hoidollisiin asioihin vaan nämä hoidetaan oman hoitajan kanssa.

Avoimessa kahvilassa on myös aktivoiva aspekti. Sen sijaan, että tehtäisiin kotikäyntejä, on hyvä että ihmiset tulevat Mieteelle. Käydessään he voivat tutustua yhdistyksen tarjoamiin toiminnallisiin ryhmiin, ja hörpätä kahvia muiden ihmisten kanssa.

Yhteiskunnassamme on paljon sosiaalista jännittämistä. Siksi kahvilan tarjoama sosiaalinen altistaminen on tärkeä.

Pandemian jälkeinen hankalampi hoidon tilanne näkyy ammattilaisen mielestä myös avoimessa kahvilassa, ja hoitoon ohjauksen tarve on lisääntynyt.

Parasta avoimessa kahvilassa on ettei tarvitse lähetteitä, vaan voi vain tulla. Sekä se, että on tiivis yhteisö johon tulla.

Kahvila hiljenee yleensä iltapäivän edetessä. Kolmen maissa onkin hyvä hetki päästä jutulle, ennen kuin kahvila sulkeutuu.

Ujoimmatkin mukaan.

Kävijän näkökulma.

Mieteessä parasta on se että on joku paikka mihin lähteä. Näkee muita ihmisiä ja on juttuseuraa.

En käynyt Siun-Soten Miepä palveluiden avoimessa kahvilassa ennen sen siirtymistä Mieteelle.

Tietenkin on kiva, että on sellainen avoin kahvila, jos on jotain mielenpäällä, niin voi jutella työntekijän kanssa. Erityisesti hoidollisista asioista.

Käytän tätä mahdollisuutta usein, melkein viikoittain.

Näiden lisäksi on itselläni säännölliset hoitajakäynnit noin kolmen viikon välein. Eli se on hyvä, että näiden lisäksi on mahdollisuus tarvittaessa tavata hoitajaa.

Se ehkä harmittaa, että nämä ovat eri ihmisiä. Joskus joudun toistamaan asioita, mutta muuten hyvä.

Olen positiivisesti yllättynyt, että tällainen mahdollisuus on. Eikä minua ole haitannut, vaikka hoitajalle on joskus jonoa, olen aina päässyt puhumaan.

Mieteen yksi vakiokävijöistä, alusta alkaen.

Ryhmämuotoinen hoito pähkinänkuoressa.

Ryhmämuotoinen hoito sopii kuntoutujille. jotka ovat jo edenneet hoidossaan vakaaseen vaiheeseen ja ovat käyneet vastaanotoilla tai olleet kotikuntoutuksen palveluissa tai sitten lisänä näiden rinnalla erikseen sovitusti.

Miepän avoin kahvila on auki keskiviikkoisin klo 13:00 – 15:30 Mieteen tiloissa Kirkkokatu 18 aA Voit seurata muutoksista Kaiku-Lehden nettisivuilta www.kaikulehti.fi