Lapissa

Haettuaan osan porukasta Aspitieltä bussimme otti loput kyytiin Kirkkokadun matkailupysäkiltä sunnuntaina 12.6. klo 6.15 ja lähdimme kohti pohjoista. Köröttelimme Kontiomäen Nesteen kautta lounaalle Rukan ABC:lle, jonka jälkeen pysähdyimme ja jaloittelimme Rukan kylällä. Sää suosi ja maisemat olivat kauniita. Jatkoimme matkaa, ja jossain vaiheessa Kuusamon kieppeillä näkyivät bussin ikkunasta ensimmäiset porot. Ohitimme Hiljainen kansa -ympäristötaideteoksen. Illansuussa saavuimme Sodankylän Karhuhotellille, ja oli mukava käydä kävelemässä pienessä elokuvajuhliin valmistautuvassa pitäjässä.

Maanantaina lähdimme jatkamaan matkaa pysähtyen Sodankylän 333 vuotta vanhan puukirkon pihalla. Lähdimme kohti Inaria, ja pysähdyimme Kaunispään huipulla, jossa halukkaat kahvittelivat kahviossa. Oli mukavaa katsella maisemia näkötornista. Jatkoimme matkaa Siida saamelaismuseoon, jossa oli tarjolla maistuva lounas. Sen jälkeen tutustuimme Siidan monipuolisiin näyttelyihin oppaan johdolla. Ennen lähtöä oli vielä aikaa kävellä ulkomuseon ympäristössä muun muassa perinteisiä rakennuksia ihaillen. Sitten ajoimme Vasatokka-nuorisomatkailukeskukseen Muddusjärven rannalle. Oli virkistävää käydä uimassa viileässä vedessä, ja mukavaa pelailla minigolfia ja mölkkyä lämpimässä kesäillassa pihalla. Sääsket vain alkoivat hieman häiritä.

Tiistaiaamuna oli aika lähteä retkelle Norjan Kirkkoniemeen. Osa porukasta jäi nauttimaan kesäpäivästä Vasatokkaan. Ennen pitkää Pohjoinen jäämeri alkoi pilkistellä linja-auton ikkunoista. Pysähdyimme kaupungin keskusaukiolle, josta osa porukasta lähti käymään kaupoissa. Sen jälkeen lounastimme ja vierailimme vielä ostoskeskuksessa ennen lähtöä. Oli mukavaa odotella bussin lähtöä Jäämeren rannalla. Yleisön pyynnöstä pysähdyimme vielä matkalla kohdassa, jossa pääsi uittamaan käsiään ja hurjimmat jalkojaankin Jäämeressä. Palasimme Vasatokkaan, jossa oli tarjolla sauna uintimahdollisuuksineen. Jotkut porukasta lähtivät vielä paistamaan makkaroita nuotiolle ennen nukkumaanmenoa.

Keskiviikkona lähdimme kohti Leviä. Pysähdyimme matkalla Tieva Barissa, ja Levillä söimme herkullisen lounaan ravintola Hullussa Porossa. Kävimme vielä kiipeämässä tunturiin viileän tuulisessa ilmassa, ja jatkoimme matkaa Pallastunturille. Majoituimme erämaiseen Lapland Hotelli Pallakseen, jonka jälkeen osa meistä kävi patikoimassa kolmen kilometrin luontopolun viileässä, mutta aurinkoisessa ilmassa.

Torstai-aamuna tarjolla oli ylivoimaisesti matkan monipuolisin ja paras aamiainen hotellilla. Sen jälkeen jotkut meistä lähtivät patikoimaan sateiseen ja hyvin tuuliseen ilmaan. Allekirjoittanut joutui kääntymään takaisin kilometrin kohdalla kovan tuulen vuoksi, mutta jotkut sitkeät sissit vaelsivat seitsemän kilometrin polun kokonaisuudessaan. Iltapäivällä oli tarjolla poronkäristystä ja kasvisversiota hotellilla. Ainakin kasvisversio oli alkukeittoineen erittäin maistuvaa. Illalla pääsi vielä saunomaan hotellin hulppeissa saunatiloissa.

Perjantaina lähdimme matkaan kohti Pelloa ja Rovaniemeä. Pysähdyimme Pellon vihreällä pysäkillä omakustanteisella välipalalla ja jatkoimme Ruotsin puolelle ostoksille. Sen jälkeen saavuimme Rovaniemelle Joulupukin maahan, missä meille oli tarjolla lounas. Lounaan jälkeen oli aikaa kierrellä kaupoissa ja tulipa Joulupukkikin nähtyä. Sitten ajoimme Ranualle, jossa majoituimme Arctic Guesthouseen. Illalla oli mukava käydä kävelemässä kylällä, jossa tuli nähtyä kirkko ja muun muassa lampaita.

Lauantaina lähdimme Ranuan eläinpuistoon, jossa ehdimme tutustua eläimiin parin tunnin ajan. Mieleen jäi muun muassa jääkarhu. Ranualta lähdimme kohti Pudasjärven ABC:tä, jossa lounastimme. Sitten ajelimme Kontiomäen Nesteen pysähdyksen kautta Joensuuhun, jonne saavuimme noin klo 20 aikaan. Lapin matka oli kokonaisuudessaan varsin mukava ja onnistunut.