Varpu-hanke

Varpu-hanke

Varpu-hankkeella (ESR+) 1.5.2024-31.10.2026 pyritään vastaamaan kolmeen keskeiseen Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa esille nousseeseen haasteeseen, jotka ovat palveluiden saavutettavuus haja-asutusalueilla, nuorten lisääntynyt päihteiden käyttö ja mielenterveyden haasteet sekä palveluiden vaikuttavuuden todentaminen ja seuranta.

Varpu-hanke toteuttaa kuntouttavaa valmennusta nuorille aikuisille Pohjois-Karjalassa yksilö- ja ryhmämuotoisesti. Hanke käynnistyi toukokuussa esittäytyen yhteistyöverkostoille sekä jalkautuen erilaisiin sotealan tapahtumiin. Varpu-hanke osallistui mm. Hyvänmielen polkuun ja Joen yön järjestöbulevardille sekä oli mukana Luovin Kestävän tulevaisuuden kampuspäivillä ja YTY-seminaarissa. 

Valmentautujia on ohjautunut hankkeeseen yhteistyötahojen kautta, mikä on osoittanut kuntouttavalle valmennukselle olevan tarvetta ja tilaa maakunnassa. Hanke-esittelyjä on pidetty laajasti lähi- sekä etätapaamisina sotealan ammattilaisille. Verkostoyhteistyötä toteutetaan muun muassa Siunsoten maakunnallinen kuntouttavan työtoiminnan kehittämishankkeen, FinFami ry:n, Mielenterveydentuki ry:n sekä monien muiden tahojen kanssa. 

Kontiolahden ja Polvijärven kunnat lähtivät hankeyhteistyöhön aktiivisesti mukaan. Varpu- hankkeen tiedot löytyvät kuntien nettisivuilta ja asiakasohjaus on käynnistynyt sujuvasti. Keväällä 2025 hanketyöntekijöiden tavoitteena on saavuttaa entistä laajemmin maakuntamme nuoria. Tähän tarvitaan kuitenkin tiivistä yhteistyön kehittämistä sekä palveluohjausta eri verkostojen ja ammattilaisten välillä.

Varpu-hanke on pääsääntöisesti suunnattu työelämän ulkopuolella oleville 18-30 -vuotiaille nuorille sekä myös opiskelijoille, jotka kaipaavat tukea ja rinnalla kulkevaa toimintakyvyn- ja elämänhallinnan tukea. Hankkeessa ei ole haluttu rajata täysin ulkopuolelle yli 30-vuotiaita, koska monien palveluiden päätyttyä tarvetta kuntouttavalle rinnalla kulkevalle toiminnalle on.

Varpu-hanke keskittyy vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamiseen sekä tulevaisuuden tavoitteiden kirkastamiseen. Tarvelähtöisessä sekä yksilöllisesti räätälöidyssä valmennuksessa huomioidaan kunkin valmentautujan henkilökohtaiset valmiudet, tarpeet, toiveet sekä edellytykset toimien kannustavassa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä. Alkuvaiheen tutustumiseen varataan riittävästi aikaa ja edetään valmentautujan omassa tahdissa. Vapaaehtoisuus tukee myönteistä ilmapiiriä.

Varpu-hankkeen yhtenä toimenpidekokonaisuutena on osallistaa kohderyhmän parissa työskenteleviä ammattilaisia mukaan kehittämisyhteisöön, jonka ensimmäinen tapaaminen pidettiin lokakuussa. Kehittämisyhteisössä nousi vahvasti esille palveluohjauksen ja verkostoyhteistyön merkitys, jotta hankkeeseen kohdentuisivat myös ne nuoret, jotka eivät ole vielä kiinnittyneet palveluihin ja joilla on tarve saada ohjauksellista tukea tulevaisuutensa kirkastamiseen. Varpu-hankkeen rooli palvelujärjestelmässä on olla ennaltaehkäisevä, kartoittava ja toimintakykyä vahvistava matalan kynnyksen vaihtoehto, johon pääsyyn ei tarvita diagnooseja tai lähetettä. 

Skannaa QR koodi ja siirry Varpu hankkeen nettisivulle.

Valmennuksissa on hyödynnetty monipuolisesti luontolähtöisiä, luovia ja toiminnallisia menetelmiä osallistujien tarpeista käsin rennolla työotteella. Valmentajan rinnalla kulkeva tuki on koettu arjessa merkitykselliseksi. Tapaamisia on ollut kasvotusten keskimäärin viikoittain ja tapaamisten säännöllisyys on koettu tärkeäksi. Soittoihin ja viesteihin on reagoitu mahdollisimman pian tilanteesta riippuen. Monet valmentautujat ovat kokeneet, että tutun valmentajan kanssa on ollut muun muassa helpompi harjoitella sosiaalista vuorovaikutusta sekä itseä jännittäviä sosiaalisia tilanteita. Muita valmentautujien tavoitteita ovat olleet muun muassa kotoa liikkeelle lähteminen, sisällön löytäminen arkeen, viranomaisasioiden hoitaminen, opiskelupaikan valinta ja luonnossa oleminen. Valmentautujan palveluissa mukana ollessa olemme toimineet ns. “varamuistina” sekä rohkaisijana, jotta nuoren ääni tulee häntä koskevissa päätöksissä kuuluviin.



Varpu-hanke jatkaa kuntouttavaa valmennusta ja kehittämistyötä talvisissa merkeissä. 

Olethan yhteydessä, jos haluat kuulla lisää tai sinua kiinnostaa liittyä kehittämisyhteisöömme. 



Miia Saarinen, ohjaaja

Valo-valmennusyhdistys